Kuinka asiat saavat alkunsa?

Charles Lawrencen haastattelu

Teemu Kassilan haastattelun jälkeen nousi esiin lisää kysymyksiä Neljän tuulen alkuajoista ja Charles Lawrence on juuri se henkilö, jolta kysyä. Kuten monet tiedättekin, Charles on ollut osa Neljän tuulen yhteisöä vuosikymmeniä ja me arvostamme häntä elderinämme eli yhteisön vanhimpana.

Charles tuli Suomeen Isoäiti Carolynin saattajana heidän matkallaan Neuvostoliittoon osana Isoäidit Maailmanrauhalle kierrosta v. 1989. Välipysähdys oli Helsingissä ja Charles alkoi tutustua täällä aktiivisesti toimiviin ihmisiin kuten Johannes Setälään ja Teemu Kassilaan.

Mutta mitä tulee Charlesin matkaan henkisyyden saralla, se kaikki sai alkunsa jo paljon aiemmin. Charles kertoo, että vanhimmat huomasivat hänen olevan valittu siihen aikaan, kun hän alkoi herätä kulttuurin ehdollistumista ja työelämän ja toimeentulon arkisista pyörteistä.

Charlesilla on aivan erityinen side Hopi vanhimpaan Isoäiti Carolyniin ja hänet ohjattiin erään toisen vanhimman vision pohjalta tapaamaan Isoäitiä Hotevillaan, Arizonassa. Te, jotka olette Neljän tuulen jäseniä, olette kuulleet tämän Charlesin tarinan. Tiet Arizonan aavikolla olivat siihen aikaan hiekkateitä, joilla ei ollut mitään kylttejä. Tuolla päin, talvisaikaan saattaa sataa kovastikin lunta ja ajaessaan Charles joutui lumimyrskyyn. Hän ajoi tietämättä suuntaa ja teki käännöksiä intuitiivisesti. Vihdoin hän päätyi jonnekin ja näki ihmisen ulkona lumen keskellä. Hän astui ulos autostaan ja kysyi tältä henkilöltä, jota kuvasi ” pieneksi vilttikasaksi ulkona puupinon luona” (joka oli hakkaamassa halkoja) josko hän tietäisi reitin Isoäiti Carolyn Tawangyaman luo. Vastaus oli lyhyt: ”Mitä sinä hänestä haluat?” Charles vastasi: ”Minut lähetettiin hänen luokseen.” Isoäiti vastasi. “No tässä näet hänet!” ja ojensi Charlesille kirveen! Näin he tapasivat ja Charles alkoi auttaa häntä halkojen kantamisessa ja myöhemmin opetusten eteenpäin viemisessä. Isoäiti Carolyn adoptoi Charlesin laillisesti lapsekseen. Osa Isoäiti Carolynin polkua oli Hopi ennustuksen eteenpäin saattaminen (Mica taloon) U.N. Charlesilla oli myös osansa tässä prosessissa. Nämä ennustukset on kuvattu Prophecy kivessä, joka on hopeille pyhä.

Hopi vanhimmat Thomas, Titus, Dan, Carolyn ja muut opettivat Charlesille Hopien tien. Opetukset olivat joskus hyvin käytännöllisiä – maissin, kurpitsan ja papujen siementen kylvämisestä ja sadonkorjuusta syksyllä. Charles myös osallistui seremonioihin ja rukouksiin Kiwassa ja otti osaa tansseihin ja tapahtumiin. ”Hopit käyttävät 30 vuotta sen katsomiseen kuka oikein olet, 30 vuoden jälkeen minut ”kastettiin” hopiksi”, Charles kertoo. Osa Charlesin koulutusta opettajaksi ja lopulta vanhimmaksi on pitänyt sisällään monia kokoontumisia ja yhteistyötä monien vanhimpien kuten Wallace Black Elkin kanssa, Lakota heimosta.

Henkien tiellä ihminen saattaa kohdata hyvin vahvoja kokemuksia joita on mahdoton selittää. Yksi näitä kokemuksia on Charlesille ollut se, kun hopien Luojajumala Massau ilmestyi hänelle Isoäidin talolla. Tämä näky kesti monia tunteja.

Myöhemmin Suomessa Charles on tutustunut Markku Lehmuskallioon, Anastasia Lapsuihin, Tuomas Rounakariin ja moniin moniin muihin omilla poluillaan.

Charlesille Neljä tuulta on perhe ja hän on meidän Isoisämme. Pitkässä keskustelussa Charlesin kanssa kaikista kiinnostavinta on se kuinka henget työskentelevät kanssamme. On yllättävää kuinka ihmiset tutustuvat toisiinsa ja kuinka meidän kohtalomme tai tulevaisuutemme ovat kudottu yhteen monin tavoin. Alkuperäiskansojen näkökulmasta se on Iktome, joka kutoo elämän verkkoa ja sen solmut yhteyksien luomiseksi, jotka me koemme.

Haastattelu ja teksti: Sisko Pajari

Lisää aiheesta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.