Johannes Setälä – suomalainen samaani
Suomen ja Pohjolan hengenperinnön ja samaanitulen vartija Johannes Setälä on Four Windsin perustajajäseniä.
”Pienen rummun välityksellä olen yhteydessä esivanhempien pitkään ketjuun, aina syntymien alkuhämärään. Heilläkin on ollut soitin, rumpu, hyvinkin samanlainen kuin tämä tässä. Hekin ovat tienneet esivanhempien ketjun johtavan maailmankaikkeuden suuriin syntyihin ja tehneet tiedoistaan lauluja, joita on sitten laulettu sukupolvesta toiseen, ettei kukaan unohtaisi. Vaikka kaikki muu muuttuisi ja vaihtuisi toiseksi, tieto jumalaisesta alkusidoksesta tulisi säilyttää aina, kaikkina aikoina.
Pidän rumpua sylissäni, tunnustelen sen kuvioitua vanhaa nahkaa, sen mykkyröitä ja polkuja, sen maata, ylistä ja alista. Kuljetan sormia virroissa ja vuorilla, laaksoissa ja tasangoilla. Merien aavat purjehdin ajatuksissa, tulen poukamiin ja niiden vanhoihin satamiin. Monta pyhää uhrilehtoa, rukouksin punotuin seinin, seitavuoria mahtavin haltiavoimin. Maaemon pyhättö vuoren rinteellä, ugrien jumalat, maan, ilman, veden ja elämäntulen voimat. Syvien vanhojen metsien naavaiset haltiat. Vuoren ja järven jumalat ja haltiavoimat. Keijut ja maahiset, värjyvät suon virvat. Mustat pilvet, sateen ja ukkosen voima.
Kun olen tässä, kaikki on tässä. Rummun kalvossa, vuoressa ja minussa itsessäni, joka olen osa tätä kaikkea. Hitunen kaikkea tietoisuutta, valoa ja varjoa, pimeyttä ja kirkkautta. Tullut jostakin kaukaa aikojen takaa, menossa johonkin kauas aikojen taa. Kaikki on olemassa nyt. Olen keskellä sitä kaikkea, olen itse sitä kaikkea. Kutsun tätä aikaa ja tulevaa. Kutsun hyviä voimahaltioitani. Sielunhaltiaani kutsun. Olen lähdössä palatakseni. Olen lähdössä mennäkseni. Olen lähdössä tietääkseni. Olen lähdössä aikojen taa. ”
(Samaanin maailma, 2000)
Edellinen on Johannes Setälän kuvaus hänen valmistautumisestaan samaanimatkalle toiseen todellisuuteen. Johannes Setälä on lohjansaarelainen samaani, kuvataiteilija ja kuvataideopettaja. Johannes on ollut yhteydessä esivanhempiensa, samaanien, tietäjien ja noitien perintöön koko ikänsä ja samaanin initiaatio alkoi kuusikymmentäluvulla. Hän sai parikymppisenä, samaani-initiaationsa alkuvaiheessa henkiopettajakseen Vanhan Ugrin, siperialaisen, jo tuonilmaisiin siirtyneen samaanin. Vanha Ugri vihki hänet suomalais-ugrilaisen samanismin perinteeseen, josta Johannes jatkoi suomalaisten ja kalevalaisten tietäjien oppiin ja tällä pitkällä samaanin polulla Johannes Setälä on palvellut meitä suomalaisia jo 50 vuotta. Näiden vuosien aikana hän on hoitanut ja parantanut apua tarvitsevia, järjestänyt julkisia ja yksityisiä rituaaleja, opettanut tulevia parantajia ja taiteilijoita ja elvyttänyt uutta kalevalaista taidetta ja kuvanveistoa ja kirjoittanut artikkeleita kalevalaisesta hengenperinnöstämme.
Johannes on tullut tunnetuksi myös monipuolisena taiteentekijänä ja ravistelevana yhteiskuntakriitikkona, joka on taiteensa välityksellä tuonut eteemme koko Maaemon tuhon uhan ja ihmislapsen sokeuden ja ahneuden. Vaikka Johannes samaanina joutuu suodattamaan ja tuntemaan ruuminsa ja mielensä kautta tuskaisesti koko maailman kivun ja epätasapainon, hänen työstään ja opetuksistaan kuultaa läpi syvä myötätunto, rakkaus ja yhteys ihmis- ja eläinkuntaa ja kaikkia luonnon ilmenemismuotoja kohtaan. Johannes vihittiin 1996 alkuperäiskansojen samaanien toimesta Pohjoisen samaanitulen vartijaksi.
(Susanna Aarnio)